NIEUWS OVER DE OVERGANG

Misselijkheid en gebrek aan eetlust in de overgang

Als een vrouw in de overgang komt, verandert er veel in haar lichaam. Door de afnemende hormonen (vooral oestrogeen en progesteron) kan het lichaam van de vrouw in de overgang in een soort disbalans raken. De meest bekende symptomen zijn opvliegers, zweten, slecht slapen en een veranderend menstruatiepatroon en uiteindelijk het stoppen met menstrueren.

Disbalans bij vrouwen in de overgang

Er zijn echter veel meer veranderingen in de overgang te zien en voor iedere vrouw is het pakket dat zij krijgt toebedeeld individueel. Dat maakt het moeilijk om ermee om te gaan. Het brengt veel onzekerheid en twijfel met zich mee. Menig vrouw vraagt zich af wat er ineens met haar aan de hand is. Het ene merkwaardige symptoom volgt het andere op en ze vraagt zich soms vertwijfeld af waarom het leven zo grillig en soms eenvoudigweg loodzwaar is geworden.

De overgang kan psychisch zwaar zijn

De psychische kant van de overgang is in de media nog steeds onderbelicht, hoewel er de laatste jaren wel meer aandacht voor is. Dat er vrouwen zijn die ernstig depressief worden of last hebben van angst- en paniekaanvallen wordt vaak toegeschreven aan de combinatie van werk, gezin, persoonlijkheid of andere omstandigheden. Het feit dat die omstandigheden er ook daadwerkelijk zijn, maakt dat de factor ‘overgang’ nog weleens over het hoofd wordt gezien. Dat is jammer. Vrouwen komen soms in een medisch circuit terecht waarin ze niet thuishoren en voelen het als falen dat ze niet meer als vanouds kunnen functioneren. Het zou zoveel kunnen helpen als vrouwen en hun omgeving beter weten wat er aan de hand is als de overgang zich aandient. Begrip, het helpen verminderen van de draaglast en eventueel een behandeling gericht op de overgangsklachten zou een grote verbetering zijn voor veel dames.

Scala aan klachten door verminderde draagkracht in de overgang

Terug naar de symptomen. Er circuleren lijstjes op het internet met de meest voorkomende overgangsklachten. Zoals gezegd, is de overgang voor iedere vrouw weer anders. Vaak wordt de vraag gehoord: steek je niet teveel op de overgang? Niet alle klachten komen door de overgang toch? We worden ook ouder. Dit is uiteraard zo. Niet alle lichamelijke en geestelijke problemen vinden hun oorzaak in de wisselende en dalende hormoonspiegels. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat medische aandoeningen over het hoofd worden gezien doordat ze aan de overgang worden toegedicht. Daarom is het zinvol om regelmatig uit te laten sluiten dat er een andere medische aandoening in het spel is. Toch is het zo dat de overgang vaak wel het onderliggende probleem is. De gezondheid van vrouwen in deze levensfase wordt kwetsbaarder door de verminderende draagkracht. Oude kwalen versterken, nieuwe dienen zich aan. Veel van die problemen verdwijnen gelukkig ook weer als het lichaam een nieuwe balans heeft gevonden.

Misselijkheid als overgangsklacht

Een van de miskende overgangsklachten is misselijkheid. Wie aan een huisarts of gynaecoloog vraagt of misselijkheid een overgangsklacht is, zal vaak te horen krijgen dat dat niet het geval is. Toch is het een veelgehoorde klacht bij vrouwen in de overgang. Vooral in de ochtend hebben veel vrouwen hier last van. Het kan bovendien gepaard gaan met nervositeit, tegen de dag opzien, onrust en algehele malaise. Helaas kan die misselijkheid in sommige gevallen lang aanhouden. Wie van dit symptoom last heeft, heeft het mentaal ook zwaar. We komen erachter dat we een gezonde eetlust heel gewoon vinden, totdat we die niet hebben. Ineens draait alles om eten. In de media komen gedurende de dag veel reclame-uitingen over lekker eten langs. De eetmomenten op een dag zijn vaste routine in menig huishouden. Partner en kinderen vragen al vroeg op de dag wat er op het menu staat. De televisie staat bol van de kookprogramma’s en jij voelt je ellendig en kunt geen hap door je keel krijgen.


Omgaan met misselijkheid tijdens de overgang
Misselijkheid en een gebrek aan eetlust kunnen wel degelijk overgangsgerelateerd zijn. Wie zich realiseert dat haar misselijkheid een van de symptomen is van de overgang maakt zich er wellicht minder druk om. Het beste advies dat ik kan geven is om kleine beetjes te blijven eten en vooral te zorgen dat je voldoende gezonde voeding tot je neemt. Denk hierbij vooral aan groenten en fruit. Houd het bij lichte maaltijden. Ga overdag in ieder geval even naar buiten. Dat werkt eetlustbevorderend. Licht je omgeving in. Vraag huisgenoten het doen van boodschappen en koken van je over te nemen. Het haalt een hoop last van je schouders. Je zult erachter komen dat de klachten ook weer verdwijnen, al kan het soms lang duren. Last but not least: maak je er niet teveel zorgen over en deel je ervaringen met andere vrouwen, bijvoorbeeld in onze besloten facebookgroep

De goden niet verzoeken …..

Als ik terugkijk op de overgang, dan krijg ik het meteen een beetje benauwd. Terugkijken betekent immers dat het voorbij is. Alleen weet je bij de overgang eigenlijk niet precies wanneer het voorbij is. Terugkijken is dus ook een beetje de goden verzoeken en eng. Voor je het weet zorgen de goden ervoor dat je weer onder water getrokken wordt in een enorme golf die je niet aan zag komen en waar je ook niets tegen kunt beginnen.

De goden spreken je toe: O ja, jij dacht dat het voorbij was? Dan sturen we je nog een golf doffe overgangsellende. We maken je weer voor dag en dauw wakker, als we je überhaupt laten slapen, energieloos, dat dan weer wel. Je wilt ontbijten, maar wij goden die verzocht zijn, vinden het fijner als jij straalmisselijk bent en geen hap door je keel kunt krijgen. Dan laten we ook de adrenaline en cortisol los in je lichaam zodat die lekker door je lijf kunnen gieren.

Om 11 uur in de ochtend ben je doodmoe, je hebt nog niets gedaan maar tot rust komen kun je niet. Dan vertellen we dat je je leven niet meer aan kunt. Daar zijn wij als verzochte goden heel goed in. We maken je onzeker. Je durft de weg niet meer op, de straat niet meer in en als we mazzel hebben, je huis niet meer uit.

Je wilt erover praten, maar met wie? We sturen je een stel kwieke dames die beweren nergens last van te hebben of gehad te hebben. Zij sporten drie keer per week, zorgen naast hun parttime job voor drie puberende kinderen, terwijl ze er een machtig liefdesleven op na houden en op vakantie gaan naar verre oorden. Zo, daar kun jij het mee doen. Jij, die je bed niet eens uit kunt komen en hele dagen Netflixend op de bank ligt. Voor jou geen nieuwe uitdagingen of een baan, voor jou geen puberende kinderen die je kunt verdragen, voor jou geen spannend liefdesleven of bootcampen met een clubje. Jij blijft lekker op die bank, jezelf afvragend of je gek aan het worden bent, waarom je gedachten door je hoofd razen, je ademhaling op hol slaat, je hart uit je borstkas bonst en waarom je geen hap door je keel kunt krijgen.

En jij dacht dat je wel een dokter kunt vinden die alles simpel kan verklaren en je de juiste remedie mee naar huis geeft? Vergeet het maar. Die dokters zijn er niet en een remedie ook niet. We graaien in jouw portemonnee. Nu je toch niet meer kunt werken, kun je lekker langs de drogisterij of op internet voor wondermiddelen. Wij smeren je blauwebessencapsules aan en supplementen met vitamines en mineralen. Wij grossieren in mooie beloften, maar die komen niet uit. In de nacht denk jij na over al je problemen en nu is geld er daar ook een van. Een zwembad maken we van je bed. Had je ons maar niet moeten verzoeken.

Wij vuren onze pijlen op jouw af. Hier, nog een depressie en een burn-out. En daar, een kort lontje en ruzie met iedereen om je heen. We strooien nog wat hormoondisbalans over je pubers uit. De vlam slaat in de pan en wij rollen over elkaar heen van plezier. Je had de goden niet moeten verzoeken, vrouwtje. Niets geen levensfase om te omarmen. Eerst afzien. We zullen je leren om terug te kijken en te doen alsof er niets aan de hand is. GGZ, Fibromyalgie, astma, allergie, somberheid, huilbuien, geen zee gaat ons te hoog. Vaginale droogheid, migraine, magnesium, B12: stralend door de overgang.

En dan gaan wij te rusten. We laten je uitgekleed achter, zonder baan, kinderen de deur uit en een ex erbij. We hebben spijt. We hadden het niet moeten doen. Jij kunt er ook niets aan doen dat je een vrouw bent. Een mooie vrouw, dat ook nog. Een intelligente vrouw met karakter. Je bent niet ten onder gegaan. Je bent veel kwijt geraakt. Door ons. Shame on us. Je bent er sterker van geworden. Je hebt nieuwe keuzes gemaakt. Je weet nu wat je leven waard is en je herrijst. Je wordt hergeboren als een kleurrijke vlinder. Wij buigen beschaamd ons hoofd. Wij goden hebben je te grazen gehad, maar je bent er nog en wij zijn stil. Jij begint aan deel twee. Je hebt gewonnen. Vlinder vlieg maar weg. Wij laten je met rust. Godinnen zijn nu eenmaal sterker dan goden. Chapeau.

Dorenda van Dijken, gynaecoloog: waarom de overgang vaak verward wordt met burn-out

Vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie

Een veelgehoorde klacht in de overgang

  

 

 

 

Link:

Deze website is een initiatief van de oprichters van de besloten Facebook-groep: Overgangs- en Menopauzeplein

 

Volg ons