NIEUWS OVER DE OVERGANG

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang kan een onaangename periode in het leven van een vrouw zijn. Voor diegenen onder ons voor wie het erg zwaar is, kan het einde niet snel genoeg in zicht komen. Helaas geldt dat de overgang best een tijd kan duren en dat niet voorspelbaar is hoelang. Wanneer ga je er in en wanneer ga je eruit?

Het begin van de overgang
Al vanaf ongeveer de leeftijd van 35 jaar gaan de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron dalen. Het wordt vanaf die leeftijd dan ook vaak lastiger om zwanger te worden. Veel vrouwen merken hier nog niets van, maar een groep vrouwen heeft te maken met een zeer vroege overgang. Hiervan wordt gesproken als die voor het veertigste jaar begint. Ook door het verwijderen van de eierstokken om bijvoorbeeld medische redenen kan de overgang vroeg beginnen. Bij deze ingreep komen vrouwen namelijk direct in de overgang terecht, iets dat zeer heftig kan zijn.

Het begin van overgangsklachten
De klachten of symptomen van de overgang beginnen bij de meeste vrouwen als ze richting de 50 geraken. Nog steeds weten vrouwen vaak niet wat hen te wachten staat. Worden we met zijn allen ruimschoots geïnformeerd over de eerste menstruatie, zwangerschap en bevalling, op de overgang worden we niet of nauwelijks voorbereid, terwijl dit toch een van de meest ingrijpende fases is in een vrouwenleven.

De fases van de overgang: premenopauze, menopauze en postmenopauze
Er worden vaak drie fases van de overgang onderscheiden: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De premenopauze is de aanloop naar de menopauze. De menopauze is de laatste menstruatie. Dat is dus een moment. Dat moment wordt achteraf vastgesteld als een vrouw een jaar niet meer heeft gemenstrueerd. Daarna treedt de postmenopauze in. Dat is de tijd na de laatste menstruatie. Het geheel noemen we de overgang. De periode rond de menopauze wordt ook wel perimenopauze genoemd (peri betekent rondom).

Deskundigen over de duur van de overgang
Wat zeggen gynaecologen en andere deskundigen nu over de duur van de overgang? Daar wordt nogal wisselend mee omgegaan. Dat is niet zo vreemd, omdat het dus eigenlijk niet zo’n strikt afgebakende periode is. Meestal wordt uitgegaan van het veranderen van het menstruatiepatroon van de vrouw tot een aantal jaren na de menopauze waarin zij nog overgangssymptomen ervaart. Sommige vrouwen, beter bekend als de ‘bofkonten’, merken niet echt veel van de overgang. Dat is zo’n 20% van de vrouwen. Anderen hebben een aantal jaren symptomen, al dan niet heftig. Deze symptomen zullen in de meeste gevallen niet gedurende de gehele periode aanwezig zijn. Soms hebben vrouwen juist in de premenopauze klachten en sommige vrouwen ervaren de heftigste klachten in de postmenopauze. Kortom, er is geen enkele voorspelling te doen. Daar ben je als vrouw mooi mee aangejurkt, want hoe fijn zou het niet zijn om te weten wanneer er een eind komt aan de overgang, zeker als die je zwaar valt?

Uitspraken deskundigen over de duur van de overgang
Een greep uit de uitspraken van deskundigen op het gebied van de overgang:

Dorenda van Dijken, gynaecoloog OLVG en gespecialiseerd in de overgang:
” Vrouwen lopen daarom vaak opgelucht de deur uit, zegt de gynaecoloog. En al duurt de overgang gemiddeld twee tot tien jaar: “Ze weten ook dat het weer overgaat.”

Jos Teunis, overgangsconsulente: "Het kan korter zijn dan 2 jaar, maar soms ook langer dan 6 jaar”.

De Nederlandse huisartsenvereniging: "Het duurt gemiddeld 4 jaar voor de menstruatie definitief wegblijft. De opvliegers kunnen tot enkele jaren na de menopauze voorkomen. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen heeft ruim 5 jaar na haar laatste menstruatie nog opvliegers. De opvliegers worden wel steeds minder heftig”.

Vrouwenpoli Boxmeer: “Gemiddeld genomen hebben vrouwen 4 jaar last van klachten. 25% van de vrouwen met klachten heeft die korter dan 1 jaar. 9% van alle vrouwen van 71 heeft ook nog last van opvliegers”.

De website www.vrouwenovergang.nl: “De totale overgangsfase duurt ong. van 0-10 jaar”.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/overgang/ik-ben-in-overgang
https://www.linda.nl/nieuws/interview/gynaecoloog-vertelt-verschil-burn-out-overgang/
https://www.jos-teunis.nl/informatie/overgang
https://vrouwenpoliboxmeer.nl/departments/#overgang-overgangsklachten
https://www.vrouwenovergang.nl/Overgang-Lichamelijk/Fasen-Overgang.php

De goden niet verzoeken …..

Als ik terugkijk op de overgang, dan krijg ik het meteen een beetje benauwd. Terugkijken betekent immers dat het voorbij is. Alleen weet je bij de overgang eigenlijk niet precies wanneer het voorbij is. Terugkijken is dus ook een beetje de goden verzoeken en eng. Voor je het weet zorgen de goden ervoor dat je weer onder water getrokken wordt in een enorme golf die je niet aan zag komen en waar je ook niets tegen kunt beginnen.

De goden spreken je toe: O ja, jij dacht dat het voorbij was? Dan sturen we je nog een golf doffe overgangsellende. We maken je weer voor dag en dauw wakker, als we je überhaupt laten slapen, energieloos, dat dan weer wel. Je wilt ontbijten, maar wij goden die verzocht zijn, vinden het fijner als jij straalmisselijk bent en geen hap door je keel kunt krijgen. Dan laten we ook de adrenaline en cortisol los in je lichaam zodat die lekker door je lijf kunnen gieren.

Om 11 uur in de ochtend ben je doodmoe, je hebt nog niets gedaan maar tot rust komen kun je niet. Dan vertellen we dat je je leven niet meer aan kunt. Daar zijn wij als verzochte goden heel goed in. We maken je onzeker. Je durft de weg niet meer op, de straat niet meer in en als we mazzel hebben, je huis niet meer uit.

Je wilt erover praten, maar met wie? We sturen je een stel kwieke dames die beweren nergens last van te hebben of gehad te hebben. Zij sporten drie keer per week, zorgen naast hun parttime job voor drie puberende kinderen, terwijl ze er een machtig liefdesleven op na houden en op vakantie gaan naar verre oorden. Zo, daar kun jij het mee doen. Jij, die je bed niet eens uit kunt komen en hele dagen Netflixend op de bank ligt. Voor jou geen nieuwe uitdagingen of een baan, voor jou geen puberende kinderen die je kunt verdragen, voor jou geen spannend liefdesleven of bootcampen met een clubje. Jij blijft lekker op die bank, jezelf afvragend of je gek aan het worden bent, waarom je gedachten door je hoofd razen, je ademhaling op hol slaat, je hart uit je borstkas bonst en waarom je geen hap door je keel kunt krijgen.

En jij dacht dat je wel een dokter kunt vinden die alles simpel kan verklaren en je de juiste remedie mee naar huis geeft? Vergeet het maar. Die dokters zijn er niet en een remedie ook niet. We graaien in jouw portemonnee. Nu je toch niet meer kunt werken, kun je lekker langs de drogisterij of op internet voor wondermiddelen. Wij smeren je blauwebessencapsules aan en supplementen met vitamines en mineralen. Wij grossieren in mooie beloften, maar die komen niet uit. In de nacht denk jij na over al je problemen en nu is geld er daar ook een van. Een zwembad maken we van je bed. Had je ons maar niet moeten verzoeken.

Wij vuren onze pijlen op jouw af. Hier, nog een depressie en een burn-out. En daar, een kort lontje en ruzie met iedereen om je heen. We strooien nog wat hormoondisbalans over je pubers uit. De vlam slaat in de pan en wij rollen over elkaar heen van plezier. Je had de goden niet moeten verzoeken, vrouwtje. Niets geen levensfase om te omarmen. Eerst afzien. We zullen je leren om terug te kijken en te doen alsof er niets aan de hand is. GGZ, Fibromyalgie, astma, allergie, somberheid, huilbuien, geen zee gaat ons te hoog. Vaginale droogheid, migraine, magnesium, B12: stralend door de overgang.

En dan gaan wij te rusten. We laten je uitgekleed achter, zonder baan, kinderen de deur uit en een ex erbij. We hebben spijt. We hadden het niet moeten doen. Jij kunt er ook niets aan doen dat je een vrouw bent. Een mooie vrouw, dat ook nog. Een intelligente vrouw met karakter. Je bent niet ten onder gegaan. Je bent veel kwijt geraakt. Door ons. Shame on us. Je bent er sterker van geworden. Je hebt nieuwe keuzes gemaakt. Je weet nu wat je leven waard is en je herrijst. Je wordt hergeboren als een kleurrijke vlinder. Wij buigen beschaamd ons hoofd. Wij goden hebben je te grazen gehad, maar je bent er nog en wij zijn stil. Jij begint aan deel twee. Je hebt gewonnen. Vlinder vlieg maar weg. Wij laten je met rust. Godinnen zijn nu eenmaal sterker dan goden. Chapeau.

Dorenda van Dijken, gynaecoloog: waarom de overgang vaak verward wordt met burn-out

Vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie

Een veelgehoorde klacht in de overgang

  

 

 

 

Link:

Deze website is een initiatief van de oprichters van de besloten Facebook-groep: Overgangs- en Menopauzeplein

 

Volg ons

We use cookies to give you the best experience. Read our cookie policy.