Mannen komen ook in de overgang

Niet alleen vrouwen maar ook mannen komen in de overgang. Bij hen veranderen de hormoonspiegels ook op een bepaalde leeftijd. Vanaf de leeftijd van veertig jaar gaat de testosteronspiegel bij mannen geleidelijk aan omlaag. Mannen worden echter niet, zoals vrouwen onvruchtbaar. Het veranderen van de hormoonspiegel kan echter wel voor een aantal klachten zorgen. Mannelijke hormonen zijn ondermeer dihydrotestosteron (DHT), testosteron en dehydroepiandosteron (DHEA). Het meest bekende hormoon is testosteron. Dit speelt de belangrijkste rol in de overgang bij mannen. Waar 80% van de vrouwen overgangsklachten ervaart is dit bij mannen waarschijnlijk zo’n 20%

De andropauze of penopauze
De overgang bij mannen wordt ook wel de ‘andropauze’ of de in de volksmond de ‘penopauze’ genoemd. In deze periode maakt het lichaam van de man steeds minder testosteron aan. Het hormoon testosteron, dat vrouwen overigens ook – maar in veel mindere mate – hebben, is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Doordat mannen testosteron hebben, hebben zij lichaamsbeharing, een zware stem en sterke spieren. Ook speelt dit hormoon een belangrijke rol bij het erectievermogen en het libido.

Overzicht klachten bij mannen in de overgang
De klachten die kunnen optreden bij het afnemen van de hoeveelheid testosteron bij mannen zijn:
- Verminderd libido (minder zin in seks);
- Erectieproblemen;
- Verlies van ochtenderecties;
- Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens;
- Meer buikvet;
- Verlies van spiermassa;
- Problemen met in- of doorslapen;
- Bloedarmoede;
- Botontkalking
- Gebrek aan energie.

Opvliegers:
Het komt bij een beperkt aantal mannen voor dat zij last krijgen van opvliegers. Bij vrouwen komt deze klacht vrij vaak voor, bij mannen veel minder. Bij mannen komt dit verschijnsel met name voor als de testosteronspiegel snel daalt. Dat is meestal niet het geval.

Seksleven verandert door de overgang
Wat voor veel mannen frustrerend is, is dat hun seksleven ook kan veranderen. Niet alleen kunnen zij minder zin in seks krijgen of minder snel opgewonden raken, ook de erectie wordt minder hard en stevig en is eerder weer verdwenen. De spieren trekken minder goed samen. Dit heeft tot gevolg dat het sperma minder krachtig naar buiten komt en dat er ook minder sperma wordt geproduceerd. Ook het voorvocht neemt af, wat tijdens seksuele activiteit met een vrouw in de overgang, die ook minder (snel) vochtig wordt, kan leiden tot pijn bij het vrijen. Dit alles betekent niet dat mannen geen seks meer kunnen hebben, maar wel dat het, net als bij vrouwen, gemiddeld wat meer tijd neemt.

Stemmingsstoornissen in de overgang bij mannen
Net als bij vrouwen kunnen mannen te maken krijgen met stemmingsstoornissen. Nogal eens is sprake van emotionele instabiliteit en achteruitgang van mentale functies als geheugen en leercapaciteit. De gehele afname van vitaliteit en seksuele gedrevenheid kunnen daarnaast ook zorgen voor emotionele problemen.

Prostaat
Een van de meer serieuze klachten bij mannen is die van moeilijker plassen. Oudere mannen hebben een verhoogd risico op prostaatkanker. Dit hangt hiermee samen. Deze aandoening kan goed behandeld worden, reden om tijdig naar de dokter te gaan met plasklachten. Deze kunnen wijzen op een vergroting van de prostaat of een andere prostaataandoening.

Behandeling overgang bij mannen
Hoewel er geen remedie tegen de overgang bij mannen is, kan aan de verschillende klachten wel iets worden gedaan. Het is mogelijk om testosteron toe te voegen. Op korte termijn kunnen daarmee klachten als het afnemen van spiermassa en de stevigheid van de botten worden bestreden. Dat geldt ook voor het verbeteren van het geheugen en het bestrijden van slaapstoornissen en depressiviteit. Het is wel raadzaam om na te gaan of de man geen prostaatkanker heeft aangezien deze kan worden aangewakkerd door het hormoon testosteron. Het toedienen van testosteron is alleen raadzaam als de spiegel snel daalt of als er ernstige problemen zijn als gevolg daarvan.   

Over ons: lees hierContact met de redactie: vul het formulier in of mail ons.

Link:

Deze website is een initiatief van de oprichters van de besloten Facebook-groep: Overgangs- en Menopauzeplein