HULP

(H)erkenning bij andere vrouwen in de overgang

De beste hulp voor vrouwen, is vaak er- en herkenning. Zodra vrouwen begrijpen wat er aan de hand is, scheelt dat een heleboel zorgen.

Hoewel veel klachten volgens artsen niet typisch zijn voor de overgang, komen ze wel heel veel voor. Klik hier voor onze uitgebreide rode lijst met verschijnselen.Therapie bij overgangsklachten 

Wie met zijn psychische klachten in de overgang bij zijn huisarts, psycholoog of psychiater komt, krijgt vaak de standaardbehandeling: praten en/of pillen.

Maar helpt dat? Wie een goed inzicht heeft in de oorzaak van zijn klachten is er nog niet vanaf, maar het kan wel helpen om onzekerheid en angst te reduceren.

Lees hier verder.  


Life Style: veranderingen in de overgang

In de overgang helpt vaak niet een ding tegen de overgangsverschijnselen en wat bij de een helpt, helpt niet bij de ander. 

Iedere vrouw met klachten maakt haar eigen zoektocht en vindt uiteindelijk haar eigen 'pakket' aan hulpmiddelen. 

Lees  meer over voeding, mind-bodytechnieken, hormoonsuppletie, supplementen en nog veel meer.

Supplementen voor de overgang

Wie het weet, mag het zeggen. Welke supplementen hebben vrouwen in de overgangsfase (extra) nodig?

Klik hier en zie door de bomen het bos weer.


Medicatie tegen overgangsklachten

De meest voorgeschreven medicijnen in de overgang zijn antidepressiva, hormonen en slaapmiddelen. 

Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van medicatie?
Lees hier meer.


Het gaat over 

De wetenschap dat al die ellende van de overgang weer overgaat, is het beste houvast dat een vrouw kan hebben. Vele vrouwen lijden echt jaren en zien het niet meer zitten. 

Toch gaat het allemaal weer over. Lees in onze Facebookgroep. Hier zitten ook vrouwen die door de hel zijn gegaan en hun leven na de overgang weer terug hebben gekregen.

Er is geen kant en klare oplossing voor overgangsklachten ....

Helaas is er niet een ding dat je van je overgangsklachten afhelpt. Wie op zoek is naar de wonderpil tegen de overgang, komt bedrogen uit. De overgang heeft zoveel aspecten, dat je op meerdere fronten aan de bak zult moeten. Van alle vrouwen die in de overgang komen, heeft zo'n 80% klachten. Van die 80% is er nog een percentage, waarschijnlijk zo'n 15%, dat zoveel klachten heeft, dat functioneren niet meer mogelijk is. 20% van de vrouwen ervaart nauwelijks klachten.

Hoewel lichamelijke klachten erg vervelend kunnen zijn en vaak mede ten grondslag liggen aan de psychische klachten, hebben de makers van deze website toch gemeend dat er meer aandacht moet komen voor de psychische kant van de overgang. Zij zijn zichzelf namelijk keihard tegengekomen in de overgang. Verbazingwekkend genoeg wordt er aan deze ingrijpende fase in een vrouwenleven relatief weinig aandacht besteed. Op school krijgen we biologieles, we leren dat vrouwen rond hun dertiende verjaardag beginnen met menstrueren, we krijgen les over voortplanting en seksualiteit, over zwangerschap en dan houdt het op.

Voor veel vrouwen is de overgang, het klinkt misschien vreemd, een minstens net zo ingrijpende fase als een zwangerschap of de pubertijd. Het wordt dan ook hoog tijd dat hier meer openheid en informatie over komt.

De psychische klachten die vrouwen kunnen ervaren door de veranderende hormoonspiegels kunnen zo heftig zijn dat ze niet meer weten wat hen overkomt. Omdat ze hierover nooit zijn voorgelicht, komt het extra hard aan als je van het ene op het andere moment in een storm van negatieve gevoelens terechtkomt. De klachten die vrouwen ervaren zijn onrust, spanning, malende gedachten, angst, depressiviteit en een kort lontje. We kunnen nog wel even doorgaan. De draagkracht van vrouwen neemt in de overgang sterk af en de druk van buitenaf vaak sterk toe. Er is in veel gevallen nog steeds sprake van een gezin met kinderen, veel vrouwen hebben een baan. Intussen worden ouders ouder en hebben mantelzorg nodig. Stress is een grote boosdoener die een negatieve invloed heeft op de soms toch al heftige overgangsklachten.

Wat het er niet gemakkelijker op maakt, is dat veel artsen, psychologen en andere zorgverleners, vaak niet aan de overgang denken. De huisartsen houden het er nogal eens op dat een vrouw die nog regelmatig menstrueert en geen opvliegers heeft, niet in de overgang is. Ten onrechte. Vanaf haar vijfendertigste jaar ongeveer, dalen de hormoonspiegels van de vrouw al geleidelijk. Het is daardoor goed mogelijk dat een vrouw al rond haar veertigste verjaardag last van overgangsverschijnselen krijgt. Totaal onvoorbereid en zonder erkenning van de geconsulteerde arts, wordt ze huiswaarts gezonden met de gedachte dat ze een depressie of burn-out heeft, of erger nog, dat ze compleet gek is geworden.

Dan begint vaak de zoektocht. Met een beetje geluk komen vrouwen er dan achter wat er aan de hand is en gaan ze op zoek naar een remedie. Die is nog niet zo eenvoudig te vinden. Een aantal vrouwen heeft onmiddellijk baat bij hormoonsuppletie en voelt zich weer goed. Veel vrouwen voelen zich hierdoor wel af en toe beter of iets beter, maar soms ook helemaal niet. Dan is de kunst om uit te vinden wat je als vrouw nodig hebt. Een goede overgangsconslulente en/of vrouwenpoli/gynaecoloog kan goede diensten bewijzen.

Vrouwen zijn vaak goed geholpen door hun problemen te bespreken met andere vrouwen. Toen we dit zelf merkten, hebben we de besloten Facebook-groep 'Overgang- en Menopauzeplein' opgericht, waar inmiddels een groot aantal vrouwen uit Nederland en België lid van is.

Naast het slikken van medicatie en supplementen en het vinden van herkenning, is het belangrijk dat vrouwen zich realiseren dat de overgang een veranderingsfase in een vrouwenleven is. Het al die jaren zorgen voor partner, kinderen en nu ook ouders, breekt hen op. Ze willen tijd en aandacht voor zichzelf. Het huishouden kunnen ze niet meer opbrengen. Werk is erg zwaar. Ze voelen zich beroerd, soms ronduit ziek, en brengen het liefst hele dagen op de bank door zoekend op het internet naar wat er met hen aan de hand is.

Het is een fase waarin menig vrouw veel over zichzelf leert. Veel zaken komen onder druk te staan. Ze kijkt anders naar haar partner. Na een vaak al lange relatie vraagt ze zich ineens af waarom ze ooit zo gek was op die man of vrouw. De kinderen ervaart ze als een last en voelt zich daar dan ook direct schuldig over. Als de kinderen het warme nest verlaten, is het ook niet goed. Ze voelt zich leeg en nutteloos. Ze heeft geen zin meer in verjaardagen, kerst, personeelsborrels. Ze heeft er ronduit de energie niet voor. 'Moe' is haar tweede naam.

Het is heel goed om te beseffen dat de overgang een zware periode kan zijn, maar dat die ook kan leiden tot veranderingen ten goede. Veel vrouwen voelen zich na de overgang veel beter. Ze hebben veranderingen doorgemaakt: lichamelijk, geestelijk en op sociaal gebied. Ze kiezen voor zichzelf en leiden nu het leven dat ze willen leiden. Het aantal echtscheidingen in deze leeftijdsgroep is hoog. Er worden nieuwe keuzes gemaakt. Voor het zover is, is er echter een hoop water door de zee gegaan.

Met al deze veranderingen en lasten kunnen vrouwen best een beetje hulp gebruiken. Vaak zeggen vrouwen dat hun vriendinnen of partner hen niet meer begrijpen. Wat is er dan prettiger dan je zorgen, je angsten, je somberheid en meer, te kunnen uiten bij iemand die vanuit zijn beroep gewend is mensen met levensvragen te helpen? Het kan erg helpend zijn om met een psycholoog, psychiater, coach of andere therapeut over de dingen waar je mee zit te praten. Het is daarbij wel van belang dat de gesprekspartner het een en ander weet over de overgang en de hiermee gepaard gaande klachten serieus neemt. Helaas zijn we nog niet zover dat dit soort hulpverleners gemakkelijk te vinden is.

Al met al, durven wij te beweren dat de start van de overgang, de start van de tweede helft van het leven van een vrouw is. Als de eerste verschijnselen zich aandienen is dat helaas pas het begin van 'the change'. Als de menstruatie stopt is dat ook vaak nog niet het eind. In de postmenopauze ondervinden veel vrouwen nog steeds of pas dan behoorlijk heftige klachten. Net als je denkt er wel aardig doorheen gekomen te zijn, beginnen lichaam en geest zich te roeren.

'This is not the end, this is not even the beginning of the end, this is just perhaps the end of the beginning.' (Winston Churchill).'

Deze website is gemaakt om vrouwen die een zware overgang ervaren, met name psychisch, de boodschap te geven dat ze niet gek aan het worden zijn. Als ze het niet meer zien zitten, willen wij hen handvaten bieden om de overgang zo goed mogelijk door te komen. Dit is niet bedoeld om vrouwen bang te maken, maar de overgang is beslist niet altijd een paar jaartjes opvliegers en minder goed slapen. Hij kan ontwrichtend zijn, leiden tot machteloosheid en wanhoop. Helaas belanden sommige vrouwen bij de crisisdienst van de GGZ, moeten ze opgenomen worden of zijn ze zelfs suïcidaal. Dat mag niet gebeuren en daarom willen wij aandacht voor de psychische kant van de overgang. Het is namelijk een rotfase en het kan een hel zijn, maar hij gaat ook over en dan wordt het leven in veel gevallen plezieriger dan voor de overgang.

De relatie tussen leeftijd en geluk. 
Rapportcijfer geluk op de y-as en leeftijd op de x-as.

Over ons: lees hierContact met de redactie: vul het formulier in of mail ons.

Link:

Deze website is een initiatief van de oprichters van de besloten Facebook-groep: Overgangs- en Menopauzeplein